Ta vare på deg selv!

Rørlegger som kutter rør

Vi vil beholde alle våre kunder og har lagt alt til rette, det er bare å gjøre som vi sier.

“Jeg skal bare…” er et uttrykk vi bruker ofte. På en arbeidsplass har det skjedd mange store og mindre ulykker pga. at vi “bare skulle noe”. Med enkle grep kan vi unngå uhell og ulykker.  I tillegg kan vi forebygge slik at vi unngår skader i fremtiden.  

“Kneputer orker jeg ikke å bruke”

Ikke det? Det er mange flere nå enn tidligere som bruker kneputer for å beskytte knærne sine. Det er også skjedd en stor utvikling av produktene og det føles mer komfortabelt enn det gjorde tidligere å beskytte knærne. Spar knærne dine ved å bruke kneputer når du har arbeid som krever at du ligger på knærne. Knærne dine skal vare hele livet ut! “Bruk hue, bruk hjelm!” Dette sier vi til barna våre når de skal ut å sykle. Gjør det selv også da. På en arbeidsplass bruker du hjelm for å beskytte deg mot fallende gjenstander.

“Hva sa du?”

Hørsel er en sans vi setter stor pris på. Ta vare på den! EU har satt en grense for daglig eksponering for støy på 80 dB(A) i åtte timer, før det skal iverksettes vernetiltak. Hvis støynivået øker, reduseres den tiden du kan oppholde deg i rommet. Det mange ikke tenker på er at om du tar av deg hørselvernet i kort tid i et støyende miljø, kan det være nok til å ødelegge hørselen. Det er mye å velge i for å beskytte hørselen. Det beste er å bruke et hørselvern du kan ha på i støyende omgivelser hele tiden, uten å føle at du er isolert fra omverdenen. 

“Nå skal vi se”

Ja, det er viktig å beskytte øynene våre mot øyeskader og i verste fall blindhet. Det er mange produkter å velge i forhold til de forskjellige farene, fra vernebriller til sveisemasker. 

“Lufta er for alle!”

Når vi ser på asbestskadene mange mennesker har fått fordi de ikke ante farene ved å puste inn asbest, er det ikke så vanskelig å skjønne at man må bruke åndedrettsvern som beskytter brukerens helse mot luftbåren forurensing i arbeidsmiljøet som f.eks. støv, tåke, røyk, bakterier eller ved gass og damp.

“Nei, jeg skal bare inn til fru Hansen å gjøre en jobb så jeg trenger ikke vernesko”, sa rørleggeren.

Han hadde flotte moderne joggesko. Det går nok helst bra, men hva om han mistet fru Hansens toalett over tærne? Da tenker jeg det hadde vært fint med vernesko. Her er det også mye å velge i mellom. Noen trenger f.eks. bred lest og noen enda bredere. Prøv verneskoene og finn noen som passer deg. Mange av dem ser faktisk ganske bra ut også. Så tilbake til de flotte moderne joggeskoene. Visste du at joggesko er ment for å jogge/ løpe og egner seg f.eks. aldri til å stå og gå i over tid? Den har for mye demping! En løpesko skal ha en demping som tilsvarer 8-9 (G) ganger kroppsvekten, mens en arbeidssko skal dempe 3-4 (G) ganger kroppsvekten.  Det er mer skadelig med for mye demping enn for lite demping på en arbeidssko.  Her er noe jeg leste en gang, som er verdt å tenke på, særlig for arbeidsgiveren: Kostnadene for bedriften ved 1 dags sykefravær grunnet “dårlige” sko tilsvarer prisen til ca. 3 par “riktige” sko.”

“Au, flis i fingeren”

Det er ikke så farlig, men greit å unngå. Det er verre ting som kan skje. Jeg er sikker på at mange kutt og skader kunne vært unngått ved bruk av riktig type arbeidshanske.  Mange av monteringshanske sitter tett på hånden og har en meget god fingerfølsomhet. Jobber du med gjenstander du kan kutte og/eller skjære deg på. Bruk kutthansker! Og jobber du med kjemikalier MÅ du bruke en egnet kjemikaliehanske!

 

“Det er bare et par meter over bakken, det går bra.”

De mest fatale ulykkene skjer ved fall i høyden. Arbeid i høyden blir regnet fra 1 meter. Du skal bruke personlig fallsikringsutstyr ved arbeidshøyde f.o.m. 2 meter der det ikke er mulig å sikre arbeider på annen måte. Her skal vi ikke slurve med “skal bare”. 

Ta vare på deg selv! Ikke la en “skal bare” ødelegge for deg!!

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *