Miljøarbeid med taubane

Rune Skjevdal - direktør i Norsk Grønnkraft, Svein Halveg - teknisk sjef i NG, Endre Vik Årseth - Prosjektleder i NG, Bjarte Skår - Markedssjef for Vannkraft i Brødrene Dahl, Jørn Håland - daglig leder i Fjellbygg, Gunnar Ulvik - prosjektansvarlig for Norsk Grønnkraft i Brødrene Dahl og Eivind Hansen - service- og installasjonsleder i Spetals Verk

Vi skal bygge Norges mest miljøvennlige småkraftverk!

Nylig kunne BDs småkraftavdeling tegne avtale med kraftutbyggeren Norsk Grønnkraft om levering av varer til det som trolig bli landets mest miljøvennlige byggeprosjekt for småkraftverk: For å sette minst mulig ”fotavtrykk” i landskapet, skal anleggsarbeidet i de bratteste områdene skje ved hjelp av taubane!

Norsk Grønnkraft har drevet småkraftutbygging i snart 10 år. De har fullført mer enn 25 kraftverkprosjekter og har til en hver tid mellom 3 og 6 nye prosjekter under utbygging. 

Nå er Norsk Grønnkraft og BD, som har samarbeidet også på tidligere prosjekter, i gang med sitt hittil ”grønneste” småkraftverk i Leirskardalen i Hemnes Kommune i Nordland.

«Prosjektet i Leirskardalen er et spesielt krevende prosjekt av flere grunner. For det første er det snakk om å koble to elver sammen mot ett felles stasjonsbygg. Dessuten er den ene elven mest å regne som en foss med et fall omtrent på linje med unnarennet i Holmenkollen! Løsningen ble at vi bygger en taubane opp gjennom fjellsiden. Fra taubanen vil vi foreta anleggsarbeidet og frakte det vi trenger av materialer og utstyr for anleggsarbeidet. Taubanen vil bli demontert etter at anleggsarbeidet er ferdig. Derfor er det valgt en inntaksløsning som skal være vedlikeholdsfri og samtidig miljøvennlig. Dette gjør at arealinngrepene i naturen blir minimale. Inntaksløsningen er helt ny i Norge, men velprøvd i Alpene», sier Rune Skjevdal som leder Norsk Grønnkraft.

«Vi har gjennom de ti siste årene fått være med på å planlegge og levere rørmateriell bestående av rør, ventiler, fittings, flenser og bolter til mer enn 250 småkraftverk over hele landet, og som Brødrene Dahl også ser fra andre fagområder der vi arbeider, er det miljøvern og bærekraft kundene har fokus på. Derfor er det en fornøyelse for oss å få jobbe med et prosjekt sammen med Norsk Grønnkraft som jo har spesiell fokus nettopp på disse områdene», sier Bjarte Skår som er markedsansvarlig for Vannkraft i BD og som etter hvert retter seg mot stadig større vannkraftprosjekter.

avatar

Forfatter: Torbjørn Lothe Vik

Formann og redaktør for oVAl-info

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *