Det miljøvennlige inntaket

Brødrene Dahl lanserer en ny type miljøvennlig vanninntak for elvekraftverk. Inntaket representerer en ny og miljøvennlig teknologi som samtidig sparer eigar tid og kostnader, samt manuelt tungt arbeid. De nye vanninntakene har fått navnet ”Fossekallen” etter Norges nasjonalfugl.

fossekallen-vanninntakVårt nye vanninntak tar i bruk siler som filtrerer vannet med en teknologi oppkalt etter oppfinneren, den rumenske forskeren Henri M. Coanda. Coanda oppdaget at stråler av vann og gasser vil ”henge seg på” et objekt og forsøke å følge dette selv om objektet bøyer unna (prøv selv med en finger foran en vannstråle).  De silene Brødrene Dahl har utviklet, lar vannet følge silene i risten, mens forurensinger som løv og bark, småstein og grus filtreres vekk og føres tilbake til elven. På den langsgående ribben er det en integrert beskyttelse som skal hindre skader og hjelper til med å få vannet til å sirkulere lettere ved dannelse av is.

Selve vanninntaket til et kraftverk er en driftsmessig utfordring. Rensing av siler/rister må ofte foretas manuelt året gjennom og kan redusere effekten i driften. Fossekallen-silene renser seg selv og holder forurensingene unna kraftverket samtidig som det sparer levende organismer som ål, ørret og laksesmolt. Bare organismer på mindre enn 0,4 mm risikerer å havne i kraftturbinene.

Vanninntak med Coanda-teknologi er utprøvd med svært gode resultater i USA og i Skottland og flere land i Alpene. Det første norske inntaket med Coanda-design ble bygget til Tafjord Kraftproduksjon AS ved Dyrkorn Kraftverk og satt i drift for mer enn et år siden. Erfaringene fra mer enn et års drift ved Dyrkorn-anlegget er særdeles positive.

Resultatene fra anlegget i Dyrkorn er fulgt nøye av både kraftverket, av Brødrene Dahl og av NTNU som alle konstaterer at inntaket fungerer etter de høye forventningene. Et hvert inntak av denne typen må beregnes nøye og kalkuleres i forhold til terreng, bredde på overløp, slukevne og krav til minstevannføring.  Brødrene Dahls vannkraftavdeling har ekspertise til å foreta nødvendige beregninger og designer og bygger Fossekallen-inntak skreddersydd for oppgavene.

Nå bygges Coanda-inntak nummer to i Norge av Norsk Grønnkraft ved et anlegg i Nordland. Det settes i drift i 2013.

Den elektroniske katalogen finner du på www.dahl.no

 

fossekallen-logo

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *