Ta vare på knærne dine!

«Når jeg begynte som lærling fikk jeg utdelt kjeledress og et par vernesko – det var det», fikk vi høre fra en daglig leder for et rørleggerfirma. På et av hans første oppdrag i læra skulle han arbeide på knærne 100 meter på rent betonggulv – uten noe form for knebeskyttelse.

Dette, og flere lignende oppdrag i årene som fulgte, tror han er grunnen til at han i dag, en mann i sin beste alder (49), har store smerter i knærne. MR-undersøkelser har ikke funnet noe «svar» på smertene hans.

Personlig verneutstyr bør være en selvfølge

Videre får vi høre: «Det var først på slutten av 80-tallet det ble mer fokus på personlig verneutstyr. Vi bruker kroppen som arbeidsverktøy, og det bør være et krav fra alle arbeidsgivere at det settes fokus på personlig verneutstyr». Han arbeidet noen år i Nordsjøen – og der var det ikke noe valg – hjelm og hansker var påbudt.

Hvorfor er det da slik at noen velger å droppe personlig verneutstyr, spurte vi han. «Noen føler kanskje at utstyret er i veien for arbeidet, enten det er kneputer, hørselvern eller vernebriller, og det varierer fra person til person. Det er jo bare en vanesak. Når man er ung tenker en kanskje ikke så mye på slitasjeskader som kan komme i voksen alder».

Kneputer et HMS-krav?

Knærne skal vare livet ut, og vi vet at muskel- og skjelettplager er den største enkeltårsak til sykefravær i arbeidslivet. Et godt HMS-krav bør være «Ved arbeid i knestående stilling skal det benyttes kneputer». Det er viktig at dette innarbeides tidlig, og at lederen av bedriften går foran med et godt eksempel og følger opp dette både for sine lærlinger og øvrige ansatte.

Med en god knepute fordeler du trykket på 20-30 ganger så stor overflate som uten kneputer. I tillegg til at det er mer komfortabelt å arbeide med kneputer, reduserer du også risikoen for kneskader. Velg type knepute etter hvor mye du arbeider på knærne. Det som er veldig viktig er at du har riktig lengde på buksene, slik at kneputene sitter på riktig sted – for optimal beskyttelse.

Du kan lese mer om kneputer og få gode tips om hvordan du kan beskytte deg og forebygge skader i brosjyren vår for arbeidsklær og verneutstyr.

Aktive kneputer

Brødrene Dahl lagerfører Snickers Workwears nye XTR kneputer med støtabsorberende D3O® materiale for ekstrem beskyttelse og holdbarhet. Kneputene tar avansert knebeskyttelse til et helt nytt nivå.

De nye kneputene har en avansert forhåndsbøyd design som kombinerer en myk, men likevel robust utside med høyteknologisk og støtdempende D3O®-materiale på innsiden. Det gir deg ekstrem funksjonalitet og arbeidskomfort dersom du arbeider mye på knærne. D3O® er et aktivt og spesialdesignet materiale laget av intelligente molekyler. De følger dine bevegelser, stivner ved støt og absorberer slagenergi.

Kneputene har en ergonomisk tilpasset design som følger kneets form, og er svært fleksibel når du går, samtidig som den slutter seg rundt kneet når du bøyer deg ned. Den beholder formen under hardt arbeid og vil holde dobbelt så lenge som andre kneputer.

To trinn for å sette inn kneputen:

  1. Bøy kneputen fra sidene og sett inn kneputen
  2. Tilpass kneputens høyde etter der den beskytter kneet ditt best når du setter deg på knærne

1 kommentar til «Ta vare på knærne dine!»

  1. For all del ta vare på knærne. Jeg har selv fått ødelagt mine knær med bøyetenger ,bøying av 1/2 » tykkvegga 316 rør . De første bøyetengene var helt rette før bøying ,ingen moment.Det ble til at de første gradene ble tatt med tanga på kne , med de følger at en må slite med kneskader resten av livet. Noen har blitt operert og blitt mye bedre .
    Rørleggere kryper ofte på knærne og bør være ekstra påpasselig med å bruke
    kneputer. Fint at det er blitt mer fokus på HMS, kjempebra.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *