Ekstremvær? Dette er bare begynnelsen!

Kraftig lyn på himmel

Skadebegrensning – så langt det er mulig – er stikkordet, mener TV2’s væranker Hilde Holdhus. Under BD’s VA-messe «Klima- vårt felles ansvar» forleden sendte hun klare varsler til politikerne, og slo samtidig fast at her må hver og en av oss ta fatt på de oppgavene vi selv kan gjøre noe med!

Hun pekte også på at vanskelighetene med styrtregn, lokale flommer og oversvømmelser bare er et forvarsel om langt større problemer. Havstrømmene i oseanene er i ferd med å snu og snur dermed også vindretninger og temperaturfordeling. Dette skjer samtidig som polisen smelter i en fart ingen hadde kunnet spå og med en rask hevning av vannstanden i alle hav. Byene langs havstrendene – og det er nettopp der de fleste større byer er plassert – står overfor store utfordringer når høyere vannstand blir kombinert med kraftige vinder og flodbølger.

Vi må begrense skadene

Holdhus mente at Norge må være raskt ute med å arrangere vinter-OL, mens vi fortsatt har snø! Men kunne trøste seminardeltakerne med at om det blir aldri så ille i Norge, vil forholdene bli langt verre i landene rundt Ekvator der livsgrunnlaget allerede er vanskelig nok.

–          Og det er dessverre ikke slik at dersom vi stanser utslippene i morgen, da vil verden raskt normalisere seg igjen. De stoffene vi har sluppet løs, vil fortsette å ødelegge atmosfæren i hundrevis, kanskje tusenvis av år og vi må ta fatt i de oppgavene vi har med å begrense skadene – så langt det i det hele tatt er mulig, mente Holdhus.

Holdhus tok for seg klimautviklingen gjennom de siste hundre år og kunne slå fast at det ekstremværet hele kloden opplever nå, startet presis samtidig med den industrielle revolusjon da menneskeheten for alvor begynte produksjon med kullkraft og olje og andre energikilder som satte sine spor i form av forurensning av atmosfæren.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *