Riktig brannsikkerhet i hjemmet

Med brannsikkerhet i hjemmet er det alltid riktig antall røykvarslere, av riktig type med riktig plassering som er grunnlaget for sikkerheten. Så tidlig varsling som mulig kan være helt avgjørende. Andre tiltak kommer som tillegg til røykvarslerne. Optiske røykvarslere med trådløs seriekobling er å anbefale. Er de seriekoblet betyr det; “piper en – piper alle”. Dette gir bedre varsling for alle i hele boenheten.

Det brenner i gjennomsnitt 74 ganger i Norge – hver dag.

Tre branner hver time.

20 minutter mellom hver brann.

I tillegg til røykvarsler og pulverapparater finnes det produkter som ivaretar sikkerhet ytterligere. For eksempel brannteppe, slukkespray, brannmaske, førstehjelpspute, reiserøykvarsler m.m. I mange sammenhenger kan det å ha en eller flere av disse produktene installert eller lett tilgjengelig, utgjøre forskjellen på hva konsekvensene av en brann kan bli.

Om røykvarslere

 • Installer riktig antall optiske røykvarslere til boenheten – med trådløs seriekobling. Følg bruksanvisningen for riktig plassering i rommet.
 • Installer røykvarsler på alle soverom og i stue og rømningsvei. (Rømningsvei i hjemmet er som oftest en gang/entre). Er det flere etasjer skal det være minst en røykvarsler i hver etasje, selv om det ikke er soverom eller stue i en av etasjene.
 • Sjekk regelmessig at røykvarsleren fungerer. Bytt batteri minimum en gang i året.

Redde – Varsle – Slukke (RVS)

Redde – Varsle – Slukke (RVS) er en god generell regel, men vurder alltid rekkefølgen i forhold til den konkrete situasjonen man befinner seg i.

 • Redde: Den viktigste brannøvelsen er å trene på evakueringsvei og avtalt møteplass ved brann. Ha planen klar og tren på planen – uansett om du bor alene eller med en stor familie. Barn må på forhånd få beskjed om hva de skal gjøre når røykvarslerne piper. Gjør det til en interessant og lærerik aktivitet for barna.
 • Varsle: Når personsikkerhet er ivaretatt og brannen et faktum varsler man brannvesenet så raskt som mulig. Det er bedre å varsle brannvesenet en gang for mye enn å tro man har kontroll på situasjonen. La brannvesenet avgjøre om brannen er slukket.
 • Slukke: Er du det minste i tvil om du klarer å slukke brannen – ikke prøv! Liv og helse har førsteprioritet.

Hvis du mener du kan slukke brannen uten at det går utover liv og helse, trenger man gode hjelpemidler.
Et 6 kg pulverapparat og/eller husbrannslange er det mest vanlige og fungerer godt.

Bruk aldri vann på en fettbrann på kjøkkenet. Bruk f.eks. slukkespray, pulverapparat eller et brannteppe.

Plasser pulverapparatene lett tilgjengelig og godt synlig. Ha alltid et pulverapparat på soverommet. Vis plasseringen av pulverapparatene til alle i familien og gjennomgå hvordan de skal brukes.

Andre nyttige og viktige tips og råd

 • De fleste branner er relatert til elektrisitet/elektronikk, og mye kan unngås med enkle tiltak. Innfør en kveldssjekk med en titt rundt i huset/leiligheten generelt og barnerommene spesielt. Se etter lamper som står på, tildekket ovn, leker og telefon/pc/lesebrett som er påslått eller står til ladning. Lad elektronisk utstyr kun når du er våken og tilstede.
 • Mange branner i hjemmet starter på komfyren, og en komfyrvakt er et effektivt sikringstiltak. Komfyrvakt er pålagt i nye boliger og eldre boliger hvor rehabilitering gjennomføres. Innfør bruk av stekeovnens tidsur når du koker og steker uansett om du trenger det eller ikke. Da får du en påminnelse om at du har noe stående på ovnen.
 • Kan du unngå det så bruk vaskemaskin, tørketrommel og oppvaskmaskin kun når du er våken og tilstede.
 • Ikke vær hobbyelektriker. Bruk fagpersoner til utførelse av elektriske arbeider og kontroll av ditt elektriske anlegg. Begrens bruken av skjøteledninger. Mange skjøteledninger tåler ikke tyngre effekt-belastninger som f.eks. en varmeovn. Bruk fagpersoner til å installere flere kontakter.
 • Gjennomfør gjerne egenkontroll av elanlegg og el-utstyr. Dette erstatter ikke en kontroll utført av fagpersoner men du kan se etter helt enkle ting som skader og feil. Hvis det er varme sikringer eller svimerker i sikringsskapet, kan et branntilløp være nær. Svimerker på støpsler, stikkontakter, lamper og annet elektrisk utstyr kan bety en nærstående brann. Et sikringsskap skal aldri brukes som lagringssted for noe annet.
 • Bruk sunn fornuft i forhold til varme og åpen flamme generelt. Ikke forlat et rom med brennende stearinlys.

 

Når byttet du batteri i røykvarsleren sist?

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *